5 Dní v balónu - Příměstský tábor 2017

01.09.2017 - 17:42

A je to tady - prázdniny za námi a s nimi skončil i letní táborový program Pionýrské skupiny Záře. Tři turnusy táborů na naší základně v Meziměstí doplnil v posledním sprnovém týdnu již tradiční pražský "příměšťák", který se skládá z rozmanitých výletů, ale na rozdíl od klasického tábora se děti každý den vrací načerpat síly domů.

Pondělí jsme strávili na oslí farmě, kde si děti vyzkoušeli, jaké to je postarat se o oslíky. Poté si s nimi mohli hrát, ti menší se na oslíkách povozili, větší prošli trasu. Následně jsme vyrazili na pětikilomterový pěší výlet, kde oslíci vezli dětem batohy. Následoval oběd - buřty a brambory.  

V úterý jsme navštívili vodní dům, který interaktivní formou seznamuje s vodním světem a děti si mohly vše vyzkoušet. Dále jsme pokračovali do včelího domu, kde se děti dozvěděly zajímavé informace (byla přednáška zvlášť pro malé a pro velké). Poslední exkurze vedla do pivovaru Hubertus.  

Středu jsme zahájili na Dlaskově statku, kde jsme se dozvěděli něco o tom, jak se dříve žilo a prohlédli si středověký dům. Dlaskův statek je součástí Muzea Českého ráje v Turnově, stejně jako Kamenářský dům v "srdci" Turnova, kam jsme se přesunuli poté. V Kamenářském domě aktuálně probíhají výstavy na téma "ovce" - děti se tak dozvěděly zajímavosti o chovu ovcí a ovčích produktech a na závěr si každý zkusil vyrobit pamětní předmět z vlny. Následoval přesun do výrobny ručního papíru Papyera nedaleko Liberce. Z názvu již vyplývá, že děti absolvovaly "dlouhou" výrobu ručního papíru, který si pak odvezly domů.  

Čtvrtek nás zavedl nejprve do ZOO v Jihlavě, kde mají téměř 200 druhů exotických zvířat. Poté jsme se přesunuli na státní hrad Lipnice, kde probíhala prohlídka "po vlastní ose". Ta děti natolik bavila, že jsme na hradě strávili neuvěřitelné 2 hodiny!

V pátek jsme podnikli jeden z tradičních výletů, který nechyběl snad na žádném "příměšťáku": do svíčkárny RODAS v Šestajovicích. Zde si děti zkoušely výrobu svíček a dalších věcí. Zbytek dne se nesl ve sportovním duchu - nejprve Laser game v Holešovicích, kde byly pro děti připravené tři hry, poté Jump Park na Zličíně, kde se děti vyřádily na trampolínách v nejrůznějším provedení.

Budeme se těšit zase příští rok!